Bu Blogda Ara

24 Ağustos 2018 Cuma

Şehir Devleti Propagandası

Ümit Zileli 18 Ağustos'da 'Yaşasın Avrupa ile Barışıyoruz' bir yazı yazmış.

Yazıda alıntı yaptığı Avrupa Parlamentosunun Yunan milletvekili Georgios Karatzekis şöyle diyor. 




Türkiye, Avrupa Birliğine parça parça alınamaz mı?

Devam olarak da,

Türkiye'nin Avrupa'daki toprakları Anadolu'ya oranla daha gelişmiştir. Kriterler yerine getirilirse pilot proje olarak önce İstanbul ve Avrupa kıtasında bulunan bölümü üye yapma fikrine nasıl bakarsınız?

Aslında Yunan milletvekili söylediği şeyler yanlış değil. Söylediği şeyler zaten 'AB Yerel Yönetimler Özerklik Şartı' ile ilgili bir konudur. AB, dağılan Yugoslavya'dan etnisite temelli kurulan devletleri şehir merkezli varsayıp, 'Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na uygun olarak içerisine almıştır. Lozan'ın, 'Sevr, Lozan'ın yerini almalıdır' diye tartışıldığı bir dönemde bir Yunan milletvekilinin bu sözleri çok da abest olmamalıdır. Zaten bu durum, AB'nin 'Yerel Yönetimler Özerklik Şartı', 1991 yılında 'özerk yerel yönetimler ilkesi ulusal mevzuatla ve uygun olduğu durumlarda anayasa ile tanınacaktır' diyerek 1991'de TBMM'de kabul edilip, 1993'de yürürlüğe sokulmuştur.

Ancak bu maddede görüldüğü gibi çekinceler vardır. Ki bu çekinceleri sadece Türkiye değil, Avrupa'nın bir çok ülkesi paylaşmıştır ve paylaşmaya da devam ediyor.

Düşmanı dışarıda aramaya gerek yok. Şehir devleti propagandasının yada söylemlerinin temeli olan Yerel Yönetimler Özerklik Şartı, 2002'den beri ülke yönetiminde olan AKP'nin tüzüğünde vardır. Ancak AKP geçen yıl yapılan tüzük değişikliğinde 'Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet' ibaresi ekleyerek daha önceden tüzüğünde bahsettiği Yerel Yönetimler ile ilgili olan maddelerle zıtlaşmıştır.

Ülkenin bir diğer büyük partisi CHP ise son başkanlık seçiminden önce 'Namus borcumuzdur' diyerek Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'ndan koyulan çekincelerin kaldırılacağını söyleyerek seçim programına ortaya koymuştur.






Çok değil, 2 yıl önce bir CHP milletvekili çıkıp, şöyle demişti. 'İzmir Türkiye'den ayrılsın AB'ye girsin'.


Türk siyasetinin bir kaos haline geldiği 2015'e döndüğümüzde ise karşımıza CHP'nin 'Adalet, Özgürlük ve Kalkınma Vizyonu' çıkıyor.




Avrupa Birliği düşman olarak görülebilinir, ki ben öye görüyorum, ancak dışarıdaki düşman yerine içimizdeki düşmanlara odaklanılsa daha iyi olur.

Ekonomik krizde teslimiyet!



Sözcü 'Ekonomiyi şehir devletleri kurtarır' haberi 'Yerel Yönetimler Özerklik Şartı' ile aynı anlama gelmektedir. 


Kaynaklar

https://www.sozcu.com.tr/2018/yazarlar/umit-zileli/yasasin-ab-ile-barisiyoruz-2581231/

https://www.sabah.com.tr/gundem/2016/11/17/izmir-turkiyeden-ayrilsin-abye-girsin

http://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/21364.pdf

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/983354/Kilicdaroglu__CHP_nin_secim_bildirgesini_acikladi__Namus_borcumuzdur.html

https://www.ulusal.com.tr/gundem/chp-secim-bildirgesini-acikladi-yerel-yonetimler-ozerklik-sartini-uygulamaya-koyacagiz-h202585.html

https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/ekonomiyi-sehir-devletleri-kurtarir-1847301/




'Şehir Devleti Propagandası' ve 'Yerel Yönetimler Özerklik Şartı' ile ilgili daha iyi bilgi edinmek isterseniz, bu kitabı edinin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.