Bu Blogda Ara

12 Ağustos 2018 Pazar

Aziz Nesin'in 'Türklerin %60'ı Aptaldır' Sözü


Bir ay önce sivas katliamının yıldönümü vardı. Bu tarz önemli günlerde insanlar twitter, fb, ekşi sözlük gibi yerlerde bu önemli günler hakkında genelde atıp tutarlardı. Bu yılda aynısı oldu.

Sivas katliamı yıldönümü, başkanlık seçimi sonrasına geldiği için, Sivas katliamından zor kurtulan Aziz Nesin'in 'Türklerin %60'ı aptaldır' sözünü seçim sonuçlarıyla ilişkilendirip, örnek aldıkları Aziz Nesin gibi Türklere hakaret ettiler. Kendilerini %40'ın içinde varsayıp, Sivas katliamı yıldönümü üzerinden 2 hafta geçtikten sonra dahi insanlara hakaret etmeye devam ettiler.

Sosyal medya'da böyle söylemler olunca, Sivas katliamı yıldönümünün ertesi günü Soner Polat bu söz ve sözü söyleyenler ile ilgili bir yazı yazdı.

'Türkler mi Nesin mi daha zeki'

Aziz Nesin'in 'Türklerin %60'ı aptaldır' sözünü söylemesinin nedeni, Almanya'da ki bir vakıftan alacağı ödülle ilgili olduğunu belirtip, Türklere hakaret etmesine rağmen yine de o ödülü alamadığını yazdı. Kaynak olarak belirttiği Cengiz Özakıncı'nın 'Derin Yahudi' kitabında, yazar Aziz Nesin hakkında Alman ajanı imasında bulunuyordu.

Daha sonra Soner Polat'ın yazdığı Aydınlık gazetesinden Mecit Ünal, 'Aziz Nesin'i yedirmeyiz' diye bir yazı yazarak karşılık verdi. Bir diğer karşılık veren de 'Aziz Nesin aslında ne söyledi' diyerek bir yazı hazırlayan Odatv sitesinden Sinan Avcıoğlu oldu.

Aynı günlerde eski Aydınlıkçı Mehmet Ali Güller de Soner Polat ve Cengiz Özakıncı'ya karşılık bir yazı yazdı.

Bir kaç gün sonra da Aydınlık gazetesi başyazarı Doğu Perinçek Soner Polat'ı destekleyici bir yazı yazarak tartışmayı bitirdi. Bu tartışmalar gazete ve internet haber sitelerinde olduğu gibi, twitter adlı sosyal medya sitesinde de oldu.

Aziz Nesin'i savunmaya kalkanlar Cengiz Özakıncının Aziz Nesin'e Alman ajanı, Almanların adamı söylediğini anlatıyorlardı. Ama bunu yaparken Cengiz Özakıncı'yı küçümseyerek yapıyorlardı, hem de kitaplarını doğru dürüst okumamış olarak.

Cengiz Özakıncı'da bu sözlere karşılık bir yazı hazırladı. Yazıyı da academi.org'a pdf olarak yükledi. (Yazının linki kaynak kısmında)

Aziz Nesin'in bu sözü niye söylediğini yıllar önce 'Nomos ve Aydın' kitabını okurken görmüştüm. Bazılarının iddia ettiği gibi kitapta Cengiz Özakıncı Alman ajanı iddiasında değildi. O'nun yaptığı sadece ima idi, ki Cengiz Özakıncı'da, ben ajan iddiasında bulunmadım, söylediysem yada yazdıysam çıkarın gösterin dediler. Karşılık gelmedi.

Şuan ise tartışma son bulmuş gibi gözüküyor. Taylan Kara'nın Yeni Gelen dergisindeki yazısını saymazsak.

Peki! Aziz Nesin niçin 'Türkler'in %60'ı aptaldır' diye bir söz söyledi.

Cengiz Özakıncı bunu 'Nomos ve Aydın' kitabında bir Alman üniversitesinin vereceği bir ödülle ilişkilendiriyor. Bu ödül görevini Aziz Nesin'e Petra Kappert adında bir Türkolog profesör teklif ediyor. Aziz Nesin'de bu ödülü alıp, Fahri (onursal) Doktora olabilmek için böyle bir söz söylüyor. Tek bu sözü de yoktur.

Aziz Nesin'in 1991 yılındaki söyleşisinden bazı sözleri.

'Alman kültürü yücedir. Türkiye’de yüce diye bir şey yoktur. Almanlar biz Türkleri aşağılamakta haklılar, bizim Türk kültürümüz falan yok!'

'Kırsal bölgeden gelen, Istanbul'u, Ankara ve Izmir’i bile yaşamamış insan için, kendi kendine açılan kapıyı görmek büyük bir şoktur. Sonra kendi kendine yürüyen merdiven. Bunlar büyük etkilerdir. Eli uzatınca kendiliğinden akan sular gördüler. Sıcak su gördüler, havalandırma gördüler. Kendi yaşamlarında 20 yaşına, 30 yaşına, 40 yaşına gelinceye kadar hiç görmedikleri, kullanmadıkları şeyleri gördüler. Bu, etkiler, ezer.'

'Çok eleştirilecek bir söz söylüyorum. Ama ben buna inanıyorum. O zaman ne yapmak gerekir diye düşünmemiz gerekiyor. Üstün kültürü kabul edelim mi ya da kendi aşağı düzeydeki kültürümüzü savunalim mı?'

'Bizim kültürümüz filan yok. Bir kültürümüz var. O da İslamlık kültürü. Çünkü Onun için can vermişiz. O İslamlık kültürü de çağcıl olmamızı engelliyor, bizi çağcıllıktan alıkoyuyor. Kadın hakkı bakımından, insan hakkı bakımından, teknoloji bakımından bizi engelliyor. Buna karşı da gelinmiyor, denemişler olmuyor.'

Buraya önemli olarak gördüğüm sözleri, 1991 yılında yaptığı bir söyleşidendi. 1980 yılında Aziz Nesin'in Türk Kültürü hakkında fikirleri neydi? Bir de ona bakalım.


'Seks salonlarındaki kadınları akşamları kocaları getirir, sabahları da gelip alırlarmış.'


'Hamburg'un ünlü seks merkezi St. Pauli'nin bir diğer adı da 'Özgürlük' caddesi.'


'İstanbul'da bir seks filmi görmek istemiştim. Ama gören olur diye korkudan gidememiştim. Berlin'de beni kim tanır.'

'Normal bir insan bu filmi seyretse cinsellikten iğrenir.'




'Şimdi Almanya'da duvarlarda, tramvaylarda, camlarda, her yerde 'Türken Raus' yazısına rastlanıyor.'



'Konferans verdiğimiz üniversitenin dekanı, 10 kişilik bir masa ayırtmıştı ama sadece 3 kişinin parasını ödedi. Ne zaman bir Alman bana bir yemek ısmarlasa, lokmalar ağzıma dizilir.'


'Almanların bira içmeleri boşuna değil, içecek doğru dürüst bir suları yok da ondan. Alman iş bitmişse bir bardak su vermez.'


'Almanlar savaş sonrasında bir aşağılık duygusu altında ezilirken, Türk işçileri, Almanya'ya geldiler ve Almanlara sadece emeklerini değil, moral de verdiler, ama Almanlar, ezikliklerinin, aşağılık duygularının bütün acısını, ekmek parası için Almanya'ya gelmiş Türk işçilerinden çıkarmaya çalıştılar ve çıkardılar.'


'Türkler kedi yiyor. Son bir yıl içinde 180 kedi kayboldu. Yaşlı Alman kadının iftirası Türk gencinin intiharına neden oluyor.'

Aziz Nesin'in Türk kültürüne övgüsü.


'Tarihte konserveyi bulan, ilk yapan Türklerdir. Türkler konserveryi göçebelik döneminde bulmuşlar. Hayvan kesiyor yemek için ya da avlanıyor. Bir danayı, bir koyunu, bir atı kesince, etini bir oturuşta yiyemez ya... (pastırmayı buluyor)....Pastırma nedir? İlk et konservesi. '

'Turşu ilk sebze konservesidir.'

'Yoğurt da öyle. Göçebe Türk'ü ilk süt konservesi; peynir de öyle...'

Aziz Nesin'in bir 1991 ve sonraki yıllarda söylediği sözler var, bir de 1980'li yıllarda Almanya gezisinde gözleyerek yazdığı sözler var.

Hangisindeki söydeliklerini Türk kültürü olarak alacağız. 1991'de söylediği Türk kültürü yoktur, Türk kültürü aşağı kültürdür; Alman kültürü yüce kültürdür' sözlerini mi; yoksa 1980'li yıllarda söylediklerini mi.

Aziz Nesin'i savunmaya kalkanlara göre, 1991 sonrasını ele alacağız.

Tartışmayı ortaya atan Soner Polat'a göre ise 1980'li yıllarda söylediklerini. Zaten Soner Polat yazısında ne diyordu 'Aziz Nesin'in hazin ve ibretlik hikayesini anlatmak bize kaldı'.

Sonuç; Aziz Nesin Alman ajanımıydı?

Cengiz Özakıncı, Aziz Nesin ile tartışmalarını 'Nomos ve Aydın' adlı kitabında toplamıştı, ve sadece ima etmişti. 'Derin Yahudi' adlı kitabında da alman ajanı olarak karakterler arasında ki bir diyalogda geçer. Yani, 'Derin Yahudi' bir araştırma kitabı falan değil, roman'dır.

Aziz Nesin; 'Türklerin % 60'ı aptaldır' sözünü de unutmayarak, kişisel görüşüm ise, 89'da Berlin duvarını, 91'de sovyetlerin çöküşü ruhsal çöküntüye uğrayanlardan birisidir.Çünkü o dönem sadece Aziz Nesin değil, kendine sol aydın bir çok kişide aynı şeyi yaşammıştır.

68 hareketinin bilinçaltını oluşturan Doğan Avcıoğlu'nun, veliahtı diye bahsedilen Hasan Cemal'i bugün kimse aydın diye sorgulamıyor. Aziz Nesin'in de aynı durumda olması gerekiyordu, ama niçin bu kadar üzerine düşülüyor anlamış değilim.

Bir diğer örnekde Çetin Altan. Altan'da aynı duruma düşmüştür. Yön dergisinde yazan, 1965'de TİP'den milletvekili olan ve sol'un önemli insanları arasında adı geçen Altan'ı, 90'lardan sonra kimse umursamamıştır.

Bugün, hem Çetin Altan'ın hem de Aziz Nesin'in de çocukları da aynı durumdadır. 'Vatanı bir kiraz ağacına ve kadın memesine satarım' diyenle 'Atatürk'e hakaret suç olmamalı' diyenler bu iki adın çocuklarıdır.

Aziz Nesin'i deyince sadece 'Türklerin %60'ı aptaldır' sözü anımsamak yetinmez. Devamına da bir şeyler anımsamamız gerekir.



'Gerçek müslüman Atatürk'ü sevmez'.

Halbuki şuan Türkiye'de Kur'an Kerim tefsirleri arasında en dikkate alınanı Atatürk döneminde yaşamış, ve Atatürk tarafından kurulmuş Diyanet İşleri başkanlığı tarafından Elmalılı Hamdi Yazır'a çevirtilen kitaptır.

Aziz Nesin'e göre, kendi dinini kendi diliyle öğrenen müslüman (müslüman Türk diyemiyor) Atatürk'ü sevmez.

Atatürk'ün imzasının bir ermeni tarafından atılmış olduğu Aziz Nesin tarafından iddia edilmesi.

'Atatürk imzasını başkasına attırır, ondan kopya eder. Bir Ermeni'nin imzasıdır; beş on tane imza örnekleri getirttirir, onlardan bir tanesini beğenir. Ermeni'nin imzasını beğenmesi önemli değil; Ermeni olur, Türk olur... Ama, kötü yaz senin yazın olsun.'



Not: Gazete küpürleri Cengiz Özakıncı'nın hazırladığı pdf'den alıntıdır. Kaynaklarda gösteriliyor.

Kaynak

https://odatv.com/aziz-nesin-aslinda-ne-soyledi-06071815.html

https://www.academia.edu/37028591/Aziz_Nesin_Petra_Kappert_ve_Buruk_Bir_Onursal_Doktora_Belgeseli.pdf

https://www.aydinlik.com.tr/turkler-mi-nesin-mi-daha-zeki-soner-polat-kose-yazilari-temmuz-2018

http://www.yenisoz.com.tr/ataturk-imzasi-bir-ermeni-ye-mi-ait-2-makale-9183

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.