Bu Blogda Ara

22 Ağustos 2018 Çarşamba

Adalet ve Kalkınma

Adalet ve Kalkınma Partisi mi, Projesi mi ?


Adalet ve Kalkınma dendiği zaman akla 2002'den beri iktidar olan AKP yada yandaşları tarafından söylenen Ak parti geliyor. Bunun böyle olması da gayet doğaldır, çünkü sabah akşam TV'lerde, radyolarda, internet üzerinde ki sosyal paylaşım sitelerinde propagandalarla ayaktalar.

Ancak bu 'Adalet ve Kalkınma' adı, 2001'de eski Refah Partililerin bulduğu bir ad değildir. Ad'ın geçmişi 1960'lara kadar dayanır. Adalet ve Kalkınma Partisi ilk kez 1967'de Fas'ta İslamcılar tarafından kurulur.

Belki de ad benzerliğidiri tesadüftür deyip, Fas Türkiye ilişkilerini geçelim.

Çünkü 2000 sonrası Türkiye'de bir politik hareket adlandırılan 'Adalet ve Kalkınma', aslında İngiltere'de bir proje olarak ortaya çıkmıştır. Günümüzde de hala devam etmektedir.

'Adalet ve Kalkınma' sözünün politikada yere edindiği en önemlis mecra, yol olan BOP, yani Büyük Ortadoğu Projesi denilen; Fas'dan Yemen'e, Yemen'den Suriye, Irak, İran ve Afganistan'a uzanan; bütün Kuzey Afrika ve Ortadoğu coğrafyasını politik olarak değiştirme projesidir.

Bu durumla ilgili olarak 2002'de iktidara gelen AKP, çok geçmeden, 2 yıl sonra BOP'un savunuculuğunu yapacaktır. 16 Şubat 2004'de Teke Tek programında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan şöyle diyecektir.

'Şu anda Amerika’nın da ‘Büyük Ortadoğu Projesi’ var ya; ‘Genişletilmiş Ortadoğu’ yani, işte bu proje içerisinde Diyarbakır bir yıldız olabilir. Bunu başarmamız lazım.'

Yine bir yıl sonra, 8 Haziran 2005'de, ABD’de düzenlediği basın toplantısında Recep Tayyip Erdoğan farklı sözcükler kullanarak aynı şeyleri söyleyecektir.

'Sea Island sürecinde Türkiye, İtalya ve Yemen Geniş Büyük Ortadoğu Projesi’nde bir görev üstlendik ve eşbakanlık bu üç ülkeye verildi.'

Not : Adlarını saydığı 3 ülke; Türkiye'de şuan ekonomi zor durumdadır. Dolar 6, Euro ise 7 liranın üzerindedir. İtalya'da ise 2009'da başlayan ekonomik kriz hala devam etmektedir. 5 yıldır İtalya'da yaşıdığımdan biliyorum, buradaki kriz Türkiye'ye benzemese de, iş bulmak, özellikle sigortalı iş bulmak, piyango'dan ikramiye kazanmaya benziyor. Son olarak Yemen ise Suudi Arabistan ile savaş halinde olup, ülkede sadece ekonomik sıkıntı değil, açlık ve salgın hastalık gibi sıkıntıları da vardır.

Politik anlamda içiçe geçmiş olan 'Adalet ve Kalkınma' ve BOP'un bir diğer özelliği de Ilımlı İslam söylemleri ve üzerindeki tartışmalardır.

1991 yılı yani Sovyetlerin dağılışına kadar Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da islami politik yapılanmalara 'Yeşil Kuşak' deniyordu. Sovyetlerin çökmesi, Yugoslavya öncülüğünde Bağlantısızlar Hareketinin gücü ve etkisinin yok denecek azalması sonucu ABD, tek kutuplu dünya düzenine geçiş politikalarını işte bu BOP, 'Adalet ve Kalkınma' ve Ilımlı İslam projeleriyle ortaya koydu.

Bu projeler kapsamında Ortadoğu ülkelerine Rol-Model yapılan AKP tarafından, Türkiye'de BOP, ABD, Batı karşıtı kim varsa, yapay olarak yaratılan Ergenekon örgütüne mensup denilerek hapse sokuldu. Siyasi parti başkanları ve üyeleri, üniversite rektörleri, dekanları, öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşu liderleri ve yönetici kadroları, Yargıtay mensupları, yazarlar, çizerler, emekli askerler ve hatta görevinde olan askerler dahil, 100'lerce hatta 1000'lerce insan sırf BOP, ABD ve Batı kapitalist-emperyalist yapı karşıtlığı yüzünden hapislere sokuldu. Bazıları ise; bütün bu yapılanlar karşısında ya intihar etti yada hastaneye götürülmediği için öldü.

İçiçe geçmiş olan BOP-Adalet ve Kalkınma projelerinin 2000 sonrası Türkiye yansıması böyle olurken, BOP projesi kapsamındaki ülkelerde  arap baharları yaşanmaya başladı. Mısır'da Hüsnü Mübarek BOP eşbaşkanlığını kabul etmediği için devrilip yerine gelen Mursi'nin partisinin adı 'Adalet ve Kalkınma' idi. Mursi'de bir kaç yıl sonra Erdoğan ile birlikte BOP'a karşı geldiği için askeri darbe ile yerinden edilip, bir süre sonra ömür boyu hapse mahkum edildi.

Yine aynı şekilde İtalya ve Türkiye ile BOP eşbaşkanlığı yapan Yemen'deki iktidarın adı 'Adalet ve Kalkınma' idi. Şuan ki durumu hakkında yukarıda az çok bilgi verdim.

Aynı yıllarda BOP kapsamına giren neredeyse bütün Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde birer tane 'Adalet ve Kalkınma' partisi kuruldu ve parti bayrağı sembolleri de ampul'dü. BOP'un, 'Adalet ve Kalkınma' ve Ilımlı İslam ile birlikte ortadoğu'yu ne hale getirdiğinin en güzel örneği Suriye'de iç savaşa sebep olan muhaliflerdir. Ki partilerinin adı da yine 'Adalet ve Kalkınma'dır.

Ancak 2013-2014 yıllarına geldiğimizde Büyük Ortadoğu Projeleri için Ergenekon ve Balyoz davalarında parmağı olan AKP'de bir değişim yaşanmaya başladı. Daha önce seçimlerde listelerinden milletvekili seçtirdiği bazı cemaat ve tarikatlar ile karşı karşıya geldi. En önemlisi ve en çok bağıranı, 15 Temmuz'da ortaya çıktı. Fethullahçılar!

2007'de AKP iktidarı ile işbirliği yapıp, milletvekili seçilen bazı cemaat ve tarikatlar şunlardı:

Fethullahçılar, Nakşibendiler (ve iskenderpaşa cemaati), Menzilciler, Kadiri Cemaati ve Süleymancılar.

Bu cemaat ve tarikatların bazıları şuan halen AKP ile işbirliği halindeler. Örneğin Fethullarçıların söylediği, bizi dinlemediniz bakın Menzilcilere kaldınız sözü AKP'nin halen cemaat ve tarikatlarla olan işbirliğine bir kanıttır. Ancak burada Nakşibendilerin bir kolu olan Menzilciler'in 2003 ırak tezkeresinde 'Hayır' oyu verdirdiğini de unutmayalım.

Günümüzde ise, son 3-4 yıldır, BOP savunuculuğu yapan AKP'nin bu emperyal projelerle karşı karşıya gelmiştir(2013-14 öncesi söylediği bir çok şeyle çelişmeye başlamıştır). Gerçeği partinin adı hala 'Adalet ve Kalkınma'dır ama 2000'lerde ki anlam ve öneminden bir hayli uzaktır. Bu uzaklaşma, zıtlaşma sonucu daha önce işbirliği yaptığı ABD ve Batı tarafından diktatörlükle suçlanmasına yol açmıştır.

Peki, ülkenin birlik ve bütünlüğüne tehlike arz eden bu projeler, AKP'nin bunları karşısına almış olmasıyla geçmiş midir ?

Şimdi AKP ile ilgili olmayan bir 'Adalet ve Kalkınma' vizyonunu (görünümü yadad görüntüsü) göstereceğim.

2015 Genel Seçimleri öncesi CHP'nin seçim vaatleri;


'Adalet, Özgürlük ve Kalkınma Vizyonu’

2018 Ağustos ayında AKP'nin BOP temelinde ABD, Batı karşıtlığı ülkenin politikalarını belirlese de; çok değil, bir kaç yıl öncesine kadar bir çok insanın ölümüne, işlerini, mevkilerini, toplum içindeki yerlerini kaybetmesine neden olan bu projelerin tehlikesi henüz geçmemiştir.


Son seçimde, Başkanlık seçimi, CHP'nin aday olarak gösterdiği Muharrem İnce ile birlikte, Kemal Kılıçdaroğlu ve yönetici kadroları ne yapacaklarının listesinde 'Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik şartını uygulamaya koyacağız.' dedi.

Bu 'Yerel Yönetimler Özerklik', yukarıdaki 'Adalet, Özgürlük ve Kalkınma Vizyonu’ndaki özgürlük'tür, yani bölünmedir, Türkiye'nin üniter yapıdan federal yapıya geçişidir. 

Tam da BOP'a uygun. 

Kaynaklar

https://ahmed-yilmaz.blogspot.com/2017/05/turkiye-ve-fasta-adalet-ve-kalknma.html

https://www.birgun.net/haber-detay/esbaskanlik-tan-kan-davasina-142283.html

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/208425/2015_Genel_Secimleri_oncesinde_CHP_nin_secim_vaatleri.html

http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeera-ozel/chpnin-secim-vaatleri

https://www.memri.org/reports/upcoming-elections-turkey-2-akps-political-power-base

https://ahmed-yilmaz.blogspot.com/2017/05/gaz-lambasyla-adalet-ve-kalknma.html

https://ahmed-yilmaz.blogspot.com/2017/05/turkiye-ve-fasta-adalet-ve-kalknma.html

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/983354/Kilicdaroglu__CHP_nin_secim_bildirgesini_acikladi__Namus_borcumuzdur.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.